Når du planlægger din tur er det vigtigt at du har sat dig ind i hvordan landskabet der hvor du kommer frem. Det kan F.eks. være at der er steder hvor landskabet danner en vindtunnel der gør at havet lige der er oprørt. Det kan være at der er nogle kendetegn på land (tårne, master, vindmøller eller andet) som du kan bruge til at navigere efter. Det kan være at nogle af de ting man kan se fra kysten kalder på en historie som du som turleder måske har læst op på på forskud. Her er internettet jo helt naturligt en fantastisk kilde til at blive klogere på når du forbereder dig.
Der er mange gode kilder og kort, der kan bruges til at blive klogere på landskabet. Der er forskellige fordele og ulemper ved forskellige kilder.
Jeg er meget glad for at bruge såvel "google earth" som geodætiske kort som kilder.
Du kan bruge kortgennemgangen til at identificere dine udgange.
I Danmark har vi adgang til stranden. Vi har opholdsret. Der er dog steder vi skal være opmærksomme på at vi ikke må komme. Det kan skyldes fredninger eller at et område bruges som militært øvelsesområde osv. Det er muligt at se mere på https://www.fredninger.dk/.
Som turleder kan du også være heldig at finde viden om lokalt dyreliv. Det kan være at der i det område du færdes ved at er findes særligt dyreliv som I kan holde øje med, eller som du kan fortælle omkring.