Ligesom du skal orientere dig på forskud omkring forhold på land, så skal du naturligvis også forholde dig til hvordan det er på vandet. Et søkort kan give en masse oplysninger. Du kan få at vide hvor er lavt vand som du gerne vil undgå. Du kan se hvor der er fyrtårn og hvilken signatur de forskellige fyr har. Du kan se hvor der er forhindringer på vandet. Det kan være alt fra sejlrender til hav-dambrug. Du kan se hvor der er bøjeplaceringer og dermed også have navigationspunkter til søs. En basal forståelse af t sørkort er nok for de fleste kajakroerer da vi som oftest ror kystnært.
En anden dimension vedrørende vand som du kan forholde dig til er, om der er strøm og i hvilken retning. Søværnet driver tjenesten https://fcoo.dk, du kan bruge appen sejl-sikkert eller kigge på DMI's hjemmeside. Alle gode sider og apps der kan hjælpe dig til at blive klogere på strømforholdende der hvor du planlægger tur.
Hvis der er strøm kan du med fordel kigge på hvilken retning strømmen har og se om der er steder hvor der er eddies eller idvand. Eddies eller idvand er områder hvor strømmen løber den modsatte vej i et ellers strømfyldt stræde. Det kan f.eks. være gennem lillebæst eller andre tilsvarende steder. Du kan når su sejler visuelt se strømskel og din gruppe kan jo lege med at passere dm.
Søkort kan idag findes online på https://www.krak.dk og hvis du gerne vil vide hvilken skibstrafik der er findes der mange apps du kan bruge. Jeg bruger selv "krak pro" eller "Marinetrafik".
Det kan være rart og nogle steder endda vigtigt for dig at have styr på hvornår der er høj og lavvande et bestemt sted. Det kan du altid slå op på DMI's hjemmeside